KAJ SO MLADE RIME?

 

 

Mlade rime so pesniški večeri, namenjeni predstavljanju mladih, novih, neuveljavljenih pesnikov in pesnic. Cilj Mladih rim je omogočiti novim pesniškim glasovom prostor, kjer lahko preskusijo svoje pesmi, se prvič (ali drugič) srečajo s publiko. Je tudi prostor, kjer lahko poslušajo poezijo svojih kolegov. Na vsakem večeru nastopi pet do šest novih, neuveljavljenih pesnikov oz. pesnic, sledi pa jim pesniški gost, že uveljavljeno ime slovenske poezije. Tako lahko tisti, ki so na začetku svoje ustvarjalne poti, svojo poezijo vzporejajo s poezijo nekoga, ki je že prehodil kak kilometer ali dva. Hkrati pa oboji berejo relativno mladi publiki. Mlade rime spodbujajo medgeneracijsko komunikacijo. Ideal Mladih rim je pesniška skupnost, ki nastaja ob branju in poslušanju poezije.

 

Mlade rime rime sta septembra 2005 začela organizirati Carmen Perez in Jacob Amo, španska študenta novinarstva. Ena od obveznosti študentske izmenjave je bilo prostovoljno delo. Ker sta oba pisala, sta se odločila organizirati pesniške večere. Pri tem jima je pomagal Sašo Kronegger iz Društva za razvijanje prostovoljnega dela, ki ju je povezal z Mladinskim centrom Menza pri koritu, oziroma s Sašom Bernardom in na strani KUD Mreža tudi z Natašo Serec. Na prvem večeru Mladih rim so brali Lučka Zorko, Katja Plut, Rada Kikelj in Marko Samec. Jacob in Carmen sta oktobra in novembra organizirala še druge in tretje Mlade rime. Ob koncu leta jima je izmenjava potekla in vrniti sta se morala domov. Rada Kikelj je Jacoba povezala z Veroniko Dintinjana in Dejanom Kobanom, članoma KUD Kentaver, ki je sočasno ustvarjal pesniške večere in čitalnice v sosednji Celici. Četrte Mlade rime so bile prve v organizaciji KUD Kentaver. Od takrat naprej se zvrstijo enkrat mesečno, z izjemo julija in avgusta, ko so tudi Mlade rime vsaj uradno na dopustu. Sprva so bile Mlade rime ob sredah ali četrtkih, vendar smo že po prvi sezoni prešli na ponedeljke, ki so bili vsaj s strani glasbenih koncertov manj oblegani. Proti koncu prve sezone smo uvedli prakso, da povabimo tudi “gosta", uveljavljenega pesnika ali pesnico. Prvi gost na Mladih rimah je bil Milan Dekleva.

 

Od leta 2008 prirejamo meseca junija namesto junijskih Mladih rim večdnevni festival. Prvo sezono smo za 9. Mlade rime namreč povabili vse pesnike, ki do takrat brali na Mladih rimah. Odzvalo se jih je kar lepo število in imeli smo prvi pesniški mini maraton. Drugo leto je bilo povabljenih pesnikov še enkrat več. Tako smo se odločili, da pripravimo večdnevno branje. Prvi festival je trajal pet dni. Drugi festivalje trajal kar 15 dni. Do danes smo organizirali 7. edicij festivala.

 

Mlade rime so ves čas delovanja aktivno sodelovale z drugimi organizatorji literarnih branj. Skupaj z LUD Literatura so organizirale 9. ljubljanski pesniški slem. Več let zapored so avgusta meseca sodelovale s programom na festivalu Sanje. Gostovale so na festivalu Noster Nostri v Kostanjevici na Krki, večkrat tudi na festivalu 3P Pesniška prihodnost v koprski Pini. Mlade rime so, ob pomoči lokalnih soorganizatorjev, gostovale po Sloveniji in njeni širši regiji: v Kopru (3x), Novi Gorici, Ribnici, Tržiču, Celovcu, Trstu.

 

Od leta 2014 se Mlade rime odvijajo redno tudi v mariborski Pekarni, v dvorani Gustaf. Pobudnika organizacije Mladih rim v Mariboru sta bila Nina Ditmajer in Klemen Šali, organizacijsko pa jih podpirajo še MKC Črka, Bukvarna Ciproš in revija Liter jezika.